Albánia gasztronómiája a mediterrán és a balkáni ízek izgalmas ötvözete. Az ország konyhája rendkívül változatos, és számos alapanyag helyi termelésből származik, például friss zöldségek, gyümölcsök, olívaolaj, tejtermékek és különféle húsfélék. A tengerparti régiókban a hal és a tenger gyümölcsei különösen népszerűek, míg a hegyvidéki területeken a bárány- és kecskehús ételek dominálnak.



A legjellegzetesebb albán ételek közé tartozik a byrek, egy rétestésztából készült sós pite, amelyet gyakran spenóttal, sajttal vagy hússal töltenek meg. A tave kosi, egy joghurtos báránysült, a nemzeti konyha egyik ikonikus fogása. A faszénen sült húsok, mint például a qofte (húsgombóc) és a souvlaki is kedvelt ételek.



A desszertek között a baklava, a kadaif és a trilece (háromféle tejből készült sütemény) emelkedik ki. Az édességek gyakran rendkívül édesek, és az albán konyha török hatását tükrözik.

Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
A tejes keverékhez:
- 2 dl tej
- 2 dl tejszín
- 20 dkg sűrített tej
A karamellhez:
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
- 2,5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
Trilece – az albán háromtejes sütemény
A trilece szó szerint három tejet jelent, mivel eredetileg háromféle tejből (tehén, kecske, birka) készült. Ma már a tehéntejes változat az elterjedt, a név azonban továbbra is ráillik, mert három formában is kerül tej ebbe a fantasztikusan lágy ízű és állagú, rezgős süteménybe.
Az alapja egy könnyű és puha piskóta, amit tej, tejszín és sűrített tej vagy tejpor keverékével öntenek le, amit a tészta felszív és krémes állagúvá válik, holott valójában nincs is krém a desszertben
Elkészítés: A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy keverőtálba tesszük, és elektromos habverővel jó keményre verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat is, tovább verjük, majd a cukrot és a vaníliás cukrot is hozzáöntve tovább habosítjuk. A sütőporral elkevert lisztet beleszitáljuk, és óvatosan összeforgatjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és 180 fokos sütőbe téve kb. 25 perc alatt megsütjük.
A tejes keverékhez a tejet, a tejszínt és a sűrített tejet egy edénybe öntjük, és kevergetve felmelegítjük, mielőtt felforrna, egy merőkanállal egyenletesen a piskótára locsoljuk, hagyjuk kihűlni.
A karamellhez a cukrot 2 evőkanál vízzel egy serpenyőbe tesszük, kevergetve felolvasztjuk, majd amikor szép aranybarna színe van, hozzáadjuk a vajat, ha ez felolvadt, akkor a tejszínt is, és addig keverjük még a tűzön, amíg újraolvad a hideg tejszíntől összeugrott karamell. A tűzről levéve 4-5 percet kevergetve hűtjük, majd meglocsoljuk vele a süteményt, és egyenletesen elsimítjuk.
Tálalás előtt érdemes néhány órát hűteni, hogy összeérjenek az ízek.
Az italok között a raki, egy ánizsos ízű párlat, valamint a helyi borok és sörök népszerűek. Az albán kávékultúra is említésre méltó: a török kávé és az eszpresszó a mindennapi élet fontos része.